نصب و راه اندازی شبکه مسی و فیبر نوری
نصب و راه اندازی شبکه مسی و فیبر نوری را می توان به روش های مختلف از جمله، زیر کف کاذب و یا بالای سقف کاذب ، در داخل لوله ها و اتصالات در داخل دیوارها و سقف ها و یا ترانک ها، داخل سینی های مخصوص کابل با پایه های ماژولار اجرا نمود.
نصب و راه اندازی بایستی متناسب با شرایط کابل کشی، تجهیزات مورد استفاده و شرایط محیطی ساختمان انتخاب گردد. با این حال ، در تمامی نصب های شبکه، احتیاط های ویژه ای ممکن است اعمال شود. در این مقاله به بررسی برخی از این نکته ها می پردازیم.
نصب و راه اندازی شبکه مسی و فیبر نوری
فهرست مطالب:
- نصب و راه اندازی شبکه مسی و فیبر نوری
عملکرد ضعیف شبکه مسی و فیبر نوری
نصب غیر اصولی و غیر استاندارد کابل شبکه مسی و یا فیبر نوری می تواند روی عملکرد کابل تاثیر زیان باری داشته باشد و تشخیص آن پس از راه اندازی در بیشتر موارد بسیار دشوار است. اشتباهی که می تواند کل سیستم را از کار باز دارد و ممکن است تا زمانی که سیستم به طور کامل نصب و روشن نشود ، به هیچ وجه ظاهر نگردد.
نصب اصولی و استاندارد به طراحی مناسب وابسته می باشد. مراکز و ساختمان هایی که شبکه در آن ها نصب می شود باید مطابق با استاندارد های لازم طراحی شوند که شامل کلیه مسیرها و فضا هایی می باشد که کابل و تجهیزات در آنها نصب می شود. (فضای رایزر و فضای کابل کشی پلنوم و افقی)
کابل های ورودی به ساختمان ها نیز بسیار پر اهمیت می باشند، لازم است تا تمامی کابل های ورودی Outdoor در نقطه ورود به ساختمان ها به نوع indoor با استاندارد های لازم فضاهای بسته تبدیل شوند. کابل ها بایستی در فضاهای خشک و در دمای متوسط نگهداری شوند. فضای فوقانی سقف کاذب در برخی از ساختمان ها در گرمای تابستان یا شرایط آب و هوای شرجی می تواند بسیار گرم شود ، و سبب کاهش عملکرد کابل شبکه و افت سیگنال شود، و همچنین لینک های با متراژ کمی بلندتر را از کار باز خواهد داشت و استاندارد لینک به شکل کامل پشتیبانی نگردد.
سینی ها و ترانک های نگهدارنده کابل ها باید به اندازه کافی عریض باشند تا بتوانند کابل ها را بدون اعوجاج در خود جای دهند، نگهدارنده ها بایستی فاصله کافی با یکدیگر داشته باشند تا وزن کابل ثابت باشد (دسته کابل های شبکه مسی سنگین هستند و نیاز به دقت بیشتری دارند!) ، همچنین نگهدارنده نبایستی لبه های تیزی داشته باشند که خطر برش کابل را افزایش دهد و امکان پیچ خوردگی کابل ها را نیز به همراه داشته باشد.
عملکرد استاندارد و مناسب زیر ساخت شبکه وابستگی گسترده ای به نصب و راه اندازی اصولی تجهیزات پسیو دارد. اجزای مورد استفاده در نصب شبکه ساخت یافته با ظرافت و دقت مناسبی طراحی می گردند و به طور کامل مورد آزمایش قرار خواهند گرفت تا الزامات استاندارد EIA/TIA 568 ، ISO/IEC 11801 و EN-50174 EN-50173 را جهت عملکرد و انتقال پهنای باند و فرکانس های مورد نظر یا فراتر از آن را برآورده نمایند. اگر کابل های شبکه و تجهیزات سربندی به درستی نصب نشده باشد ، عملکرد مجموعه به شدت کاهش می یابد.
توان یا تحمل کششی کابل های شبکه و فیبر نوری
درست همانطور که ما در مورد حفظ پیچ و تاب های زوج های کابل های مسی تا زمان سربندی حساسیت به خرج میدهیم، موارد دیگری نیز وجود دارد که بایستی به جهت حفظ و افزایش عملکرد سیستم زیر ساخت شبکه مسی و فیبر نوری (Cat 5e/Cat6/Cat6a/Cat7/Cat7a/Cat8 و OM2/OM3/OM4/OM5/OS2) به آنها نیز توجه فرمایید! مهمترین و ابتدایی ترین مورد ، توان کششی کابل(تحمل کششی) می باشد، بسته به نوع کابل شبکه مسی و یا کابل فیبر نوری ( Indoor, Outdoor, IN/OUT ) این پارامتر متغییر می باشد. توان کششی برحسب پوند یا نیوتن بیان میشود، به طور مثال برای کابل شبکه مسی حدودا 111 نیوتن میباشد و یا در مورد کابل های فیبر نوری Outdoor معمولا این پارامتر بالاتر از 2000 نیوتن است و یا در مورد کابل های Indoor فیبر نوری معمولا 1000 نیوتن است.
توان یا تحمل کششی کابل های شبکه مسی مقدار چندان بالایی نمیباشد و باید احتیاط بسیار بالایی داشت! بنابر این زمان نصب کابل های شبکه مسی بایستی به این نکته توجه نمود ، این پارامتر را میتوان در اطلاعات فنی کابل های متفاوت، البته استاندارد جستجو نمود! ایجاد فشار کششی بیشتر از مقادیر عنوان شده در اطلاعات فنی کابل می تواند کابل را دچار از هم گسیختگی نماید و یا ممکن است در کابل های مسی با تأثیر بر تنیدگی (پیج و تاب های زوج های مسی) به کابل آسیب جدی رساند و این پیچ و تاب هستند که باعث می شوند کابل در فرکانس های بالا عملکرد خوبی داشته باشد. در کابل های شبکه فیبر نوری نیز باعث شکستن هسته و کلد شیشه ای و در نتیجه به هم خورن فرایند بازتابش کلی می شود و عملا کابل فیبر از کار خواهد افتاد.
زوایای تند در نصب کابل های شبکه مسی و فیبر نوری
نکته مهم دیگر در نصب و راه اندازی انواع کابل های شبکه فیبر نوری و مسی رعایت میزان استاندارد خمش کابل های فیبر نوری و مسی در زوایای نصب کابل ها می باشد، خمش ها و شکستگی در شبکه مسی و فیبر نوری میتوانند باعث افت شدید فرکانس عبوری شوند و در نتیجه عملکرد غیر قابل قبول شبکه را به همراه داشته باشند. به هر نحوی از ایجاد خمش های شدید جلوگیری نمایید.
اهمیت مدیریت کابل های شبکه و فیبر نوری در پچ پنل ها
پچ پنل های شبکه می توانند تعداد زیادی کابل شبکه در خود جای دهند، بنابراین مدیریت این کابل ها به خودی خود یک کار بسیار دشوار است. مهم است که همه کابل ها را مرتب سازی نمایید و برچسب گذاری فرمایید تا در صورت لزوم بتوان آنها را به سرعت شناسایی و جابجا نمود. با این حال ، حفظ یکپارچگی کابل ها نیز پر اهمیت است ، از پیچ خوردگی یا خم شدگی در شعاع های بسیار کوچک جلوگیری فرمایید که ممکن است بر عملکرد فرکانس تأثیر منفی بگذارد.
جلوگیری از له شدگی کابل ها و بست های کابل پلاستیکی و پارچه ای
همچنین بایستی از محکم بستن کابل ها به یکدیگر و یا هر جایی به شدت اجتناب و خودداری شود. له شدگی کابل ها نیز می تواند بر عملکرد آنها تأثیر بگذارد و همچنین عملکرد کابل ها را در فرکانس های بالا تحت تأثیر قرار دهد. سعی نمایید از بست های کابل پلاستیکی معمولی (بست کمربندی) کمتر استفاده نمایید و بیشتر از بست های پارچه ای استفاده نمایید، آنها را فقط به میزان مناسب محکم نمایید- از ابزار ها برای محکم نمودن بست های پلاستیکی کابل استفاده نفرمایید که ممکن است به اندازه کافی محکم شده و به کابل ها آسیب برساند. ترجیحا از اتصالات کابل “پارچه ای استفاده نمایید(بست پارچه ای) که مزیت های بیشتری دارند و می توان آنها را به راحتی برای افزودن یا حذف کابل ها باز و بسته نمود.
مراحل کشش کابل از روی قرقره ها را با دقت انجام دهید، بیشتر کابل ها بر روی قرقره هایی مناسب با توان کششی همان کابل طراحی و پیچیده شده اند، به صورتی که به راحتی بتوان آنها را از روی قرقره کابل بدون آسیب زدن به کابل باز نمود.
استفاده از رک های مخابراتی مطابق استاندارد، امری ضروری می باشد. شما می توانید به جای نصب کابل های شبکه به شکل دسته ای از ابتدا تا انتها ، کابل ها را به نقاط تثبیت و پخش برسانید و سپس به نود های خروجی و.. انتقال دهید. نصب و راه اندازی شبکه های رایزر همواره با توجه به قابلیت نصب کابل ها از بالا به پایین به راحتی صورت می پذیرد. برای جلوگیری از بروز مشکلات در دراز مدت وزن کابل های معلق ، باید در فواصل منظم ایمن سازی شود.
کابل های شبکه مسی و فیبر نوری بایستی روی لدر های مخصوص و یا سینی های مناسب، داخل لوله های فلزی ، پلاستیکی خرطومی و فلکسی کابل نصب شوند که شعاع خمش و فشار آن را جهت حفظ عملکرد محدود می نماید. شما نمی توانید کابل را روی سقف قرار دهید یا از آویز های سقفی آویزان نمایید. این امر در بیشتر مواقع غیر اصولی و خلاف استاندارد می باشد! کابل های شبکه مسی و فیبر نوری به جهت استفاده در فضاهای بسته indoor بایستی در برابر حریق مقاوم. همچنین باید کلیه کابل های شبکه مسی و فیبر نوری را از جریان های تداخل الکتریکی از جمله کابل های فشار قوی و کابل های جریان برق شهری دور نگه دارید. در برخی پروژه ها که از کابل های آرمورد دار در فضاهای بسته استفاده می شود مانند پروژه های پست های فشار قوی و اتاق کنترل معادن بایستی حتما پروتکل LSZH لحاظ گردد و ارت نمودن آرمورد کابل فیبر نوری انجام شود.
و در نهایت ، باز هم یادآور می شویم که پیچ خوردگی زوج سیم ها بایستی حداقل تا طول 1/2 اینچ (13 میلی متر) در داخل ماژول سربندی نگه داشته شود تا عملکرد متقابل کابل به وسیله ماژول سربندی حفظ شود.
ایمنی کابل شبکه
کابل های جریان الکتریکی همانطور که اشاره گردید خطری جدی از نظر ایمنی هستند. اگرچه این کابل ها “ولتاژ پایین” نامیده می شوند ، اما در محل هایی که تعداد قابل توجه ای از کابل های برق به شکل تجمیعی باشند می توانند خطری بالقوه را ایجاد نمایند. اگر با ایمنی الکتریکی ، ایمنی در برابر آتش و بازرسی آشنا نیستید ، پیشنهاد می نماییم مقالات ای را در این مورد، ( NEC کد ملی برق در ایالات متحده ، CEC در کانادا و کدهای مشابه در سایر کشورها) مطالعه فرمایید تا در مورد این موضوعات مهم بیاموزید.
بازرسی نصب درست کابل های شبکه
بازرسان شبکه همیشه شبکه نصب شده را با دقت لازم بازرسی نمی فرمایند. در بیشتر موارد ، بازرس نصب، همان شخصی است که قرارداد شما را امضا می نماید ، اگرچه در برخی موارد ، بازرس شخص ثالث خواهد بود. قبل از اینکه قیمت نصب نهایی گردد ، مطمئن شوید که چه کسانی فرایند عملیات نصب را بررسی و بازرسی خواهند نمود و گروه نصب چه مستندات و سطح عملکردی را در خصوص ایجاد بستر دارا می باشند. طرفین یک قرارداد شبکه بایستی آگاهی لازم را داشته باشند که بازرس چه انتظاری از گروه نصب دارد.
نکات نصب کابل شبکه
- کابل را بایستی بدون پیچ خوردگی و فشار مضاعف از قرقره یا جعبه ها خارج نمایید.
- کلیه تجهیزات بایستی با دقت کامل و با بالاترین سطح مورد انتظار نصب شوند.
- کابل های شبکه مسی بایستی با حداکثر فشار کششی 150 نیوتن کشیده شود.
- کابل های شبکه فیبر نوری indoor با حداکثر فشار کششی 1000 نیوتن و Outdoor حداکثر 2000 نیوتن کشیده شوند.
- کابل های مسی و فیبر نوری نباید در زاویه های تند کشیده شده یا پیچ خورده باشند.
- مسیر کابل ها را به جهت سطوحی که ممکن است به کابل ها آسیب برساند ، بررسی نمایید.
- برای جلوگیری از تنش در کابل بایستی کابل ها را مهار نمایید. نگهدارنده های کابل ها نباید دارای لبه های تیز باشند که ممکن است کابل ها را مخدوش نمایند.
- بست های مورد استفاده کابل نباید آنقدر محکم باشند که روکش کابل را مخدوش نمایند. آنها فقط برای جلوگیری از حرکت غیر ضرور کابل استفاده می شوند.
- منافذ را در به جهت جلوگیری از انتشار آتش مقاوم نمایید و بپوشانید.
- تمام استاندارد ها را با دقت مطالعه و دنبال فرمایید و ساختار شبکه را همواره مطابق استاندارد پیاده سازی نمایید.
کابل های فیبر نوری
تجهیزات فیبر نوری
سوکت شبکه استاندارد
نظرات کاربران