روکش کابل شبکه
روکش کابل شبکه لایه بیرونی و از جمله اجزای محافظتی کابل شبکه به شمار می آید، هنگام نصب کابل های شبکه (اترنت) در داخل مجاری، دیوارها یا سقف ها و کف های کاذب، ممکن است با اصطلاحاتی مانند کابل های با روکش های CM، CMR، CMP و یا برخی دیگر مانند PVC و LSZH و .. روبرو شوید. آیا می دانید معنی این اصطلاحات چیست؟ و یا کدام یک از این کابل ها مناسب نیاز پروژه شما می باشد؟ در بین این اصطلاحات، CM، CMR و CMP از جمله رایج ترین طبقه بندی ها برای کابل های شبکه به شمار می آیند که توسط سازمان جهانی کد الکتریکی National Electric Code به اختصار NEC تعریف گردیده است.
روکش کابل شبکه
فهرست مطالب
- روکش کابل شبکه
کابل های اترنت با توجه به توانایی های متفاوت در مقاومت در برابر آتش به منظور اطمینان از ایمنی ، نامگذاری می شوند. این مقاله رتبه بندی روکش کابل های شبکه CM، CMR و CMP را به شکل مختصر توضیح و شرایطی را که جهت نصب هر یک از آنها مناسب می باشد را بررسی می نماید.
روکش کابل CM
رتبه بندی ” Communications Multipurpose ” به اختصار CM به معنای ارتباطات چند منظوره می باشد . در واقع نخستین رتبه بندی مقاومت روکش کابل در برابر آتش در ماده 800 طبقه بندیNEC تعریف شده است. کابل CM، استاندارد استفاده عمومی را ترسیم می نماید و یا در مواردی استفاده میشود که در آن کد حریق هیچ محدودیتی برای نوع روکش کابل را لحاظ نمی نماید.
کابل های CM به طور کلی بهترین رتبه بندی روکش برای کابل های اترنت نصب شده در دیوار می باشد همچنین برای نصب در داخل اقامتگاه یا ساختمان تجاری یک طبقه نیز مناسب می باشد. همانند سایر کابل های اترنت نصب شده در دیوار، هدف جلوگیری از حرکت آتش از طریق کابل از یک بخش ساختمان به بخش دیگر است. کابل های شبکه CM باید یک تست اشتعال پذیری استاندارد را قبل از استفاده و نصب پشت سر بگذارند.
روکش کابل CMR
کابل های “Communications Multipurpose Cable, Riser” به اختصار CMR به معنی ارتباطات چند منظوره , رایزر می باشد ، و مطابق رتبه بندی مقاومت روکش کابل در برابر آتش در ماده 800 طبقه بندی NEC تعریف شده است. کابل CMR به عنوان کابل رایزر شناخته می شود و بیشتر برای جلوگیری از گسترش آتش سوزی در راهرو های بین طبقات یا کانال های عمودی رایزر طراحی شده است. هدف کابل CMR مقاومت در برابر آتش می باشد تا از گسترش آتش از یک طبقه به طبقه دیگر جلوگیری شود.
مقاومت در برابر آتش کابل CMR چندین برابر بیش تر از کابل های CM می باشد به این معنا که می توان کابل CMR را جایگزین مناسبی برای کابل CM دانست. کابل CMR در برابر آتش بسیار مقاوم می باشند و همین امر باعث گران تر بودن این کابل ها نسبت به سایر کابل های شبکه می گردد.
روکش کابل CMP
کابل CMP مخفف “Communications Multipurpose Cable, Plenum” به معنی ارتباطات چند منظوره, پلنوم می باشد. رتبه بندی مقاومت روکش کابل در برابر آتش طبق ماده 800 طبقه بندی NEC تعریف شده است. کابل CMP به عنوان پلنوم شناخته می شوند و جهت جلوگیری از گسترش حریق به بیش از پنج فوت و محدود نمودن دود ساطع شده در هنگام آتش سوزی طراحی گردیده اند. هوا از طریق فضا های پلنوم در سراسر ساختمان جریان دارد به همین دلیل باید کابل های نصب شده در چنین فضا هایی از موادی در ساخت روکش استفاده کنند که در صورت آتش گرفتن گازهای سمی آزاد نسازند. همچنین مواد سازنده کابل های CMP یا پلنوم از موادی ساخته شده اند که در صورت آتش گرفتن قابلیت خاموش شدن سریع حریق را دارا می باشند. کابل CMP برای نصب در محیط های پلنوم مناسب می باشند ، از رایج ترین این محیط ها می توان به سقف های کاذب و کف های کاذب اشاره نمود. مقاومت در برابر آتش کابل های CMP چندین برابر بیش تر از کابل های CM و CMR می باشد به همین دلیل این کابل ها می توانند جایگزین مناسبی برای کابل های CM و CMR باشند.
کدامیک را انتخاب نماییم ؟ CM | CMR | CMP
روکش کابل های CM به عنوان زمینه ای ترین طبقه در رتبه بندی NEC می باشد. کابل CMP در رتبه بندی بالاتری از CMR قرار می گیرد. مهم ترین تفاوت بین CM. CMR. CMP ، این نکته می باشد که هر یک از آنها برای موقعیت ها و شرایط متفاوتی مناسب و مورد استفاده می باشند. روکش کابل های CM و CMR از مواد زمینه ای نسبتا ارزان کلراید پلی وینیل chloride) (polyvinyl به اختصار PVC ساخته می شوند.قیمت ارزان و انعطاف پذیری از صفات مناسب PVC می باشند، اما از طرفی مواد به کار رفته در PVC می توانند دود غلیظ و گازهای سمی شبیه به کلرید هیدروژن در هنگام آتش سوزی آزاد نمایند. در حالی که روکش کابل CMP از یک PVC کم دود یا یک پلیمر دارای اتیلن فلوئور ساخته شده است.
از آنجا که مواد استفاده شده در روکش CMP نسبت به CM و CMR کیفیت مناسب تری دارند، مقاومت در برابر آتش و دامنه کاربرد آنها نیز متفاوت و گسترده تر می باشد. کابل های CM نمی توانند به عنوان جایگزین کابل های CMR و CMP استفاده شوند، اما هر دو کابل های با روکش CMP و CMR می توانند جایگزین مناسبی برای کابل های CM باشند. کابل های اترنت CMP می توانند همواره جایگزین کابل CMR گردند، اما کابل CMR نمی تواند جایگزین کابل CMP در محیط های پلنوم باشند.
اطلاعات بیشتر (لینک های مرتبط):
PVC و LSZH، OFNR ، OFNP چیست؟
همانطور که توضیح داده شد، PVC ماده ی سازنده روکش کابل های اترنت با رتبه بندی CM، CMR و CMP می باشد. به همین علت است که در بیشتر موارد می توانیم بر روی روکش کابل های شبکه لیبل های PVC CM, PVC CMR یا PVC CMP را مشاهده نماییم. کابل های اترنت با توجه به کاربرد های مختلف به سه دنوع رایزر، پلنوم و LSZH تقسیم میشوند. در میان آنها، کابل های Low Smoke Zero Halogen به اختصار LSZH با مادهای که عاری از هالوژن می باشد طراحی و ساخته می شود. کابل های LSZH کمی از نوع پلنوم پایین تر قرار دارند و بیشتر در کشورهای اروپایی و خاورمیانه شناخته شده و رایج می باشند.
عبارات مرتبط دیگری شامل: OFNR فیبر نوری غیر رسانا رایزر(Optical Fiber Non-conductive Riser) ٖ می باشد که رفتار حریق متفاوتی دارد و به صورتی عمل می نمایند که آتش به طبقات بالاتر انتقال نیابد و همچنین OFNP که به عنوان فیبر نوری غیر هادی پلنوم شناخته می شود (Optical Fiber Non-conductive Plenum) و طراحی آن به گونه ای است که در شرایط پلنوم مورد استفاده قرار می گیرد ،کم دود و مقاوم در برابر حریق می باشند و به سرعت خاموش می گردند. در مقایسه با کابل های شبکه CMR و CMP که از مس ساخته گردیده اند ، OFNR و OFNP کابل های فیبر نوری می باشند که از موادی ساخته شده اند که الکتریسیته را انتقال نمی دهند و مقاومت بالاتری در برابر حریق و شعله مستقیم آتش دارا می باشند.
جهت به حداکثر رساندن عملکرد شبکه این نکته بسیار حائز اهمیت می باشد که نوع کابل انتخاب شده مطابق با استاندارد های مورد نیاز پروژه شما باشد. به طور کلی، کابل CMP بیش تر توصیه می گردد ، چراکه می تواند برای هر نوع شبکه مورد استفاده قرار گیرد. کابل CMP ایمن تر است و مانع از آتش سوزی در محیط های داخلی می گردد، و ریسک کمتری در استنشاق گازهای سمی خطر ناک خواهد داشت. با این حال، اگر شرایط کابل کشی محیطی پلنوم نباشد ، میتوان از کابل های CMR نیز استفاده نمود.
اطلاعات بیشتر (لینک های مرتبط):
- ساختار کابل شبکه
- تست کابل شبکه
- تست فلوک
- پارامتر های اصلی تست کابل
- مشخصات Cat5
- مشخصات Cat6
- مشخصات Cat7
کابل های فیبر نوری
کابل های شبکه مسی
نظرات کاربران